Race: Half Challenge Barcelona – Maresme
Tidpunkt: 2012-05-27. Start kl.08.02
Distans: 1,9 km – 90 km – 21 km
Kort och gott:

Simning:
Så bra som det kunde vara utifrån det som var

Cykel:
Många racespecifika utvecklingsområden. Godkänd prestation, men det finns mer att hämta!

Löb: 
Benen testade, gick så bra som det kunde – om man inte tittade på klockan.

Långt och detaljerat:

Innan start: Jag kände mig väldigt förberedd med utrustningen. Mycket tack vare Filip, som var med på resan. Jag var inte nervös för växlingarna, och visste vad jag skulle göra. Hade gott om tid på mig innan start, både till att göra klart det sista i växlingsområdet, samt att värma upp på. Var givetvis nervös, men mer spänd av förväntan. Årets första race, och med diverse skadoproblem hade jag inte den bästa uppladdningen, så tävlingen skulle bli ett test av om axeln kunde hålla till belastningen, hur jag kan cykla utifrån en wattmätare, och om och vad benen skulle hålla till på löpningen. Hade inga förväntningar på placering, särskilt då fältet hårdnat veckan upp till race.

Startlistan checkad
Havet testsimmat
Växlingsområdet analyserat

Simning: Då damerna startade ensamma, och inte tillsammans med herrarnas profält, så var det inte så kaotiskt som det brukar vara. Däremot fick jag en skaplig känga över glasögonen ca 300m från stranden, då en gäng AG:are fullkomligt mosade sig över mig för att hänga på de främre fötterna, men som tur var satt glasögonen kvar. Jag kom bra till från start, men försökte haka på “fel” fötter. De var alldeles för snabba för mig. När nästa grupp med fötter kom förbi var jag övertygad om att det också gick för fort för mig, så jag försökte inte ens hänga på. Dumt, såhär i efterhand, för den gruppen på 4 tjejer, simmade bara 1,5 min snabbare än jag, och hade jag legat i gruppen hade jag kanske (troligen) kunnat hänga med. Men det viktigaste var att testa axeln under stress. Och det gick fint! Inte ont på något tidspunkt, men jag kunde ju märka att jag tappade mycket kraft efter ca 1300 m och att 7 veckors bristande simträning gjort sitt på uthålligheten.

Påväg till start
Påväg mot uppvärmning
15 min innan start

Damernas startfält
Starten

Cykel: Fick veta av Filip att jag hade 1,5 min upp till gruppen, och jag tänkte försöka göra ett ryck för att komma ifatt dem. Även om man inte ligger på hjul ger det otroligt mycket att ligga tillsammans med några, och det är inte lika stressande som att jaga. Det försöket gav jag upp rätt snart, då jag sagt att jag skulle följa en watt-angivelser så vitt möjligt, och detta låg långt över. Jag hittade en skaplig rytm, men låste mig lite för mycket i watt-talet, så det totala snittet blev ca 15 watt i snitt för lågt. Med tanke på hur svårt det är att hålla högt tryck i pedalerna i medvind och medlut, var jag ändå skapligt nöjd med min cykelinsats när jag kom till T2. När jag fick se resultatlistan efteråt blev jag först besviken. Men taget i betraktning att jag låg ensam, när 3 av tjejerna låg tillsammans från simning till löpning och att det generellt var mycket drafting ute på banan (det var en två-varvsbana, så man mötte varandra 3 ggr), så ska jag vara nöjd ändå. Detta var ju dessutom tänkt som ett cykelexperiment, och jag har lärt mig massor av det. Alltid något att bidra med till min lilla ryggsäck med erfarenhet som ska ge mig rutin.
(Pga att Filip from efter simningen skulle ge mig tider, och inte kan göra så mycket annat samtidigt, finns inte många fler bilder från tävlingsmomentet).

Träning på banan dagen innan
Påväg ut på cykeln

Löpning: När jag kom ut på löpningen upptäckte jag att min pulsklocka låst sig, och fick inte igång den. När jag till slut fick i gång klockan, efter att ha nollställt den, visade det sig att min fartkänsla efter cykelmoment definitivt har utvecklingspotential, då jag löpte alldeles för fort. Det fick jag betala för på slutet av löpningen, då jag fick svårt att hålla fart. Jag märkte också att jag saknade den sista “växeln” för att trycka på när det började bli riktigt hårt. Jag tappade två placeringar och plockade en under de sista 4 km av löpningen, och slutade som 6:a. Jag gjorde ändå vad jag kunde för att vrida ur det sista ur kroppen. Och sist, men absolut inte minst; benen höll ! Inga smärtor.

Efter att ha frossat jordgubbar i målområdet var jag på benen igen.

Allt i allt en klart godkänd start på säsongen. Nu kan man börja blicka framåt!

2 Comments

  • Vilken fin report du gjort från tävlingen. Super. Grattis till den fina placeringen och en fantastiskt bra genomförd tävling. Lycka till i det kommande!

  • Åsa vad duktig du är! Grattis till en finfin prestation! Skönt att höra att dina skador läkt, var rädd om dig nu!
    Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *